Ordna vinprovning hemma

Har man ett antal vänner eller bekanta som också gillar vin kan det vara roligt att bjuda in dem till en egen vinprovning hemma. Det blir ett perfekt tillfälle att umgås samtidigt som man kan testa lite nya viner. Har man tur kanske man lyckas hitta en ny favorit bland dem.

Välja viner

Det finns säkert en mängd viner på marknaden man aldrig hört talas om eller åtminstone aldrig testat. Ett tips är att begränsa sig på ett sätt eller annat i urvalet och kanske bara välja en uppsättning franska viner, testa ett par viner i olika prisklasser eller något annat man kan komma på.

Förbereda vinet

Se till att hålla rätt temperatur på vinerna redan innan gästerna kommer. Ett tips är att införskaffa en vinkyl. Det finns riktigt prisvärda exemplar som kan hålla ett flertal flaskor på en och samma gång.

Duka fram

Välj ett bra bort och ställ fram vinflaskorna tillsammans med vatten och bröd. Dessa är bra för att neutralisera smakerna mellan provningarna. Förbered även med extra skålar eller glas för att spotta ut vinet i.

Provningen

Börja helst med de lätta vinerna och avsluta med de tyngre. Gör därför lite efterforskning på de utvalda vinerna och se vilken den bästa ordningen för dem är.För att verkligen kunna känna dofterna och smakerna på vinet är det bäst om ingen använder parfym denna kväll och man bör också undvika stark mat. Sedan kan man börja inspektera de olika aspekterna av vinet:

  • Titta först på färgen och se vad den kan ge för ledtrådar om dess egenskaper.
  • Snurra lite på vinet nere i glaset och dofta sedan på det. Försök att hitta specifika dofter och se om det går att lista ut om vinet är ungt eller moget.
  • Smaka slutligen på vinet genom att ta en munfull och verkligen rulla runt det i munnen. Dra gärna in lite luft genom munnen och andras ut genom näsan för att få smakerna att ge sig till känna.

Diskutera vinet

Efter detta kan man diskutera vinet, dess egenskaper och karaktär och sätta ett betyg. En del mer komplexa viner kommer leda till längre diskussioner, men låt det ta den tid det tar och skynda in på i onödan.

Gör noteringar

Om det blev någon vinnare eller inte på de vin som ni provat kanske har mindre betydelse men det kan vara trevligt att veta vilket vin som kanske smakade bäst. Gör noteringar som ni kan gå tillbaka till för att se vilka vin som ni provat.