Bjud in för en trevlig kväll med olika viner

Vinprovning är ett festligt socialt event som man själv kan göra på hemmaplan. Det finns fyra olika typer av vin (bortsett från specialvin och drinkar). Dessa är rosé vin, vitt vin, rött vin och mousserande vin. Att prova rött vin och vitt vin är allra vanligast och ger dig en möjligheter att lära dig om vinets defekter, smak, torrhet och sötma.Rödvins aromer kommer ofta från röda och mörka bär som lingon, vinbär, björnbär och körsbär samt mörka, torkade frukter. Vitt vin däremot är blommans vin där jasmin, mynta och rosor förekommer, men också citrusfrukter, äpplen och päron.

Ha en vinprovning hemma

Att bjuda in till vinprovning hemma är både trevligt och spännande. En vanlig middagsbjudning kan med lite fantasi göras om till en vinprovning som garanterat imponerar på gästerna. När det kommer till dukningen så kan ett lite mer exklusivt tema vara passande för att ge en extra lyxig känsla. Fattas det något för att få den rätta känslan? Ta din tid och försök hitta något passande på nätet. Små detaljer kan vara det som tar vinprovningen till nästa nivå. Glöm inte bort att ha passande glas. Riktiga vinglas är framtagna för att kunna framhäva dofter. Det kan komma väl till hands vid till exempel blindtester.

Planera dukningen

Är vinprovning kvällens huvudattraktion så kan du behöva tänka lite annorlunda jämfört med en vanlig middag. Även om mat ska serveras under kvällen så är det viktigt att du ser till att själva vinprovningen får det utrymme som behövs. Om möjligt, ha gärna ett separat bord där själva vinprovningen ska äga rum. Beroende på hur många ni är så kan det snabbt bli trångt när gästerna ska ha två glas var. Du kanske vill ha några av de aktuella flaskorna framställda så att du kan berätta lite om dem. Det blir genast lite proffsigare när du kan berätta en kort historia om vinet och vad gästerna kan förvänta sig.