3 spännande ingredienser som är inne just nu

Att upptäcka nya smaker är en av livets stora gåvor. Vi har hittat tre spännande och, kanske, nya ingredienser som kan lyfta din vardag. Använd dem i desserter, på smörgåsen, ät dem som de är eller hitta på något alldeles nytt. Här är månadens tre spännande smaker.

Kastanjepure, Creme de marrons

kastanjepureKastanjen är inte så vanlig i svensk matlagning även om den var mer populär för några decennier sedan. Den sötade kastanjepuren passar utmärkt att blanda med grädde i en söt dessert eller att helt enkelt ha på mackan. Vi har hittat Creme de marrons, som det heter på franska, i Lyckas med Mats nyhetssektion.

Aktivt kol

KolAktivt kol har ramlat ner i matlagningsvärlden med en duns, om det inte är kolsvart bröd så är det kaffe latte eller gräddglass, allt ska vara färgat svart av aktivt kol idag. Kolet tillför ingen smak men ändrar helt färgen på rätten du blandar det i. Ett sätt att liva upp köket ordenligt. Läs mer om Aktivt kol i matlagning hos Expressen.

Alger – till allt, överallt

Där grönkålen totalt dominerade förra året är nu algen på väg att ta över och funktionen är ungefär den samma. Fritera eller rosta och ät för sig själv eller använd den likt det japanska köket till lite allt möjligt. Alger har högt näringsvärde, vittnar om en framtida matförsörjning och kan konstigt nog ge lite extra flärd till de flesta rätter. ICA ger mer tips om att äta alger.