Fixa bröllopsfesten

Efter vigseln är det dags att åka till lokalen där det bjuds på mat, roliga tal och dans in på småtimmarna. Det här nog den här delen som tar mest tid att planera (förutom att hitta den rätta klänningen), börja därför i tid för att vara säker på att ni får det som ni vill ha det. 

Schablonräkna

Börja med att räkna hur mycket mat och dryck ni behöver, vilken typ av tårta ni vill ha samt hur dekorationerna ska se ut. Efter ni har fått en slutsiffra kan ni ta ställning till om ni har råd att göra det lyxigare eller behöver kompromissa om vissa saker får att det ska få plats inom den tänkta budgeten. Det är alltid bra att räkna in 10% extra för oförutsägbara kostnader.

Dekorationer

Du behöver inte köpa en uppsättning porslin för 100 personer eller dukar för att täcka 25 meter bord, sådana saker kan du hyra istället. Dekorationer är väldigt individuellt och kan kosta hur mycket eller litet som helst. Vill ni komma undan billigt kan ni plocka blommor på gården och använda lingonris för att få det fint. För lyxigare varianter tar ni kontakt med en florist och planerar fina buketter till alla bord.Ballonger hör hemma till varje firande och på bröllop passar de speciellt bra. Använd gärna helium för att fylla ballongerna så slipper ni behöva knyta upp varenda en så de inte faller ned på marken. Du kan också få ballonger i olika former eller med tryckta texter för att göra det lite finare och lyxigare!

Drycken

Vin till maten är standard på bröllopet men utan att vara sommelier är det svårt att veta hur maten ska paras samman. Tur nog kan du får gratis hjälp med det här. På varje Systembolag brukar det finnas åtminstone en person som har gått en utbildning i hur man parar ihop viner med mat. Ta med er meny och fråga om råd där.Du kan sedan bestämma själv om du vill köpa vinet på Systembolaget eller om det kanske är billigare (och roligare!) att ta en båttur till Estland och köpa på deras tax free. Alkoholen brukar vara lite dyrare när du väl har klivit i land än vad det är på tax freebutiken på båten.