Det har nu börjat hända saker med ölet i Sverige. På 70-talet föddes en trend med mikrobryggerier på den amerikanska västkusten som nu även spridit sig till oss här i norden. Det växer hela tiden fram nya mikrobryggerier samtidigt som efterfrågan på hantverksöl också fortsätter växa. Idag så behöver det inte handla om en tunn och vattnig lager när man pratar om öl. De ölsorter som får mest uppmärksamhet på marknaden idag är ofta humliga India pale ales, krispiga veteöl eller mustiga imperial stouts med influenser av kaffe och choklad.
Vad är ett mikrobryggeri?
Ett mikrobryggeri är som namnet antyder ett litet bryggeri som vid produktionen använder sig av hantverksmässiga tillvägagångssätt baserat på klassisk bryggeritradition. Reglerna för huruvida man får kalla sig för mikrobryggeri ser lite olika ut beroende på var man är. I USA får ett mikrobryggeri inte producera mer än 1 760 00 liter per år. Sveriges regler ser lite annorlunda ut, här får man inte producera större satser än 200 liter åt gången. Gör de mindre satser än så kallas de för nanobryggerier. Många bryggerier har ofta olika inriktningar vilket är en av anledningarna till att vi har fler populära ölsorter idag. Vi har även del så kallade “flygande bryggare” som brygger sina recept hos andra bryggerier, det kan ofta röra sig om samarbeten med bryggerier i andra länder. Ett exempel på ett sådant bryggeri i Sverige är Omnipollo. Henok Fentie, en av grundarna har förklarat att dom ofta provar sina recept genom att först brygga i liten skala hemma, det brukar handla om tio liter. Blir dom då nöjda med ett recept så kontaktar dom ett bryggeri som dom beundrar, har bryggeriet i fråga då en ledig tid som passar så bokar dom en flygbiljett och åker dit och brygger.
Antalet mikrobryggerier i Sverige ökar stadigt
På 1800-talet så hade vi i Sverige ungefär 500 bryggerier, men på århundradets slut så kom regleringar i form av ett statligt monopol. På tidigt 90-tal så var vi nere på ungefär 20 bryggerier i Sverige, idag har vi över 350 bryggerier som professionellt producerar öl. Dom små bryggerierna tar allt större plats och står idag för mer nästan 10% av systembolagets ölförsäljning. Detta har inte lämnats obemärkt av de större producenterna som nu börjar öppna egna mikrobryggerier. Ägare av de små mikrobryggerierna är oroliga att gränsen mellan vad som är hantverksöl och inte kan bli allt mer otydlig.